Screening genetic preimplantațional: Tot ce trebuie să știi

Screeningul genetic preimplantațional (PGS) este o tehnică avansată utilizată în cadrul procedurii de fertilizare in vitro (FIV) pentru a evalua embrionii înainte de implantarea în uter. Acest articol oferă o perspectivă detaliată asupra screeningului genetic preimplantațional, acoperind procedura în sine, avantajele și limitările sale, precum și implicațiile etice asociate.

Ce Este Screeningul Genetic Preimplantațional (PGS)?

Screeningul genetic preimplantațional (PGS) este o metodă de testare a embrionilor obținuți prin fertilizarea in vitro pentru a identifica eventuale anomalii cromozomiale sau genetice. Acest proces are loc în laborator, iar embrionii sănătoși sunt selectați pentru a fi implantati în uterul femeii.

Cum Se Desfășoară Procedura PGS?

 1. Fertilizarea Ovulelor: Ovulele sunt colectate de la femeie prin procedura de FIV.
 2. Fertilizarea cu Spermă: Ovulele sunt apoi fertilizate în laborator cu spermă pentru a forma embrioni.
 3. Cultivarea Embrionilor: Embrionii rezultați sunt crescuți în condiții controlate în laborator timp de câteva zile.
 4. Prelevarea de Celule pentru Analiză: La un moment stabilit, se prelevează una sau mai multe celule din fiecare embrion pentru analiză genetică.
 5. Testarea Cariotipului și a Genelor: Analiza cuprinde evaluarea cariotipului (structura cromozomilor) și a anumitor gene pentru a detecta eventuale anomalii genetice.
 6. Selectarea Embrionilor Sănătoși: După analiză, se alege unul sau mai mulți embrioni sănătoși pentru implantare.

Avantajele Screeningului Genetic Preimplantațional

 1. Reduces Riscul Anomaliilor Genetice: PGS poate reduce riscul transmiterii unor boli genetice ereditare sau a anomaliilor cromozomiale.
 2. Crește Ratele de Implantare: Selectarea embrionilor sănătoși crește șansele de reușită în implantare și, implicit, de obținere a unei sarcini sănătoase.
 3. Informații Adiționale pentru Cupluri: PGS oferă informații suplimentare cuplurilor în legătură cu sănătatea genetică a embrionilor lor.

Limitările și Aspectele de Conștientizare Etică

 1. Nu Garantează Sănătatea deplină a Copilului: PGS nu oferă o garanție absolută că embrionii selectați nu vor dezvolta probleme de sănătate în timpul sau după naștere.
 2. Costul și Accesibilitatea: PGS poate fi costisitor, iar accesibilitatea sa poate fi limitată pentru unii pacienți.
 3. Implicații Etice: Există dezbateri etice în legătură cu selecția embrionilor și cu utilizarea informațiilor genetice în procesul de reproducere asistată.

Cine Poate Beneficia de Screeningul Genetic Preimplantațional?

 1. Cupluri cu Istoric de Avorturi Recurente: PGS poate fi recomandat pentru cuplurile care au experimentat avorturi recurente, ceea ce ar putea fi legat de anomalii cromozomiale.
 2. Femei În Vârstă Avansată: Pentru femeile în vârstă avansată, riscul de anomalii genetice crește, iar PGS poate fi o opțiune pentru evaluarea embrionilor.
 3. Cupluri cu Istoric de Boli Genetice Ereditare: PGS poate fi benefic pentru cuplurile care au un istoric familial de boli genetice ereditare.

Concluzie

Screeningul genetic preimplantațional reprezintă o tehnologie medicală avansată care oferă posibilitatea cuplurilor de a alege embrionii sănătoși în timpul procesului de fertilizare in vitro. Cu toate acestea, este important să se înțeleagă avantajele, limitările și implicațiile etice asociate cu această procedură. Înainte de a lua o decizie, cuplurile ar trebui să discute cu specialiștii în reproducere asistată pentru a evalua dacă PGS este potrivit pentru situația lor și pentru a lua decizii informate în ceea ce privește sănătatea viitorilor lor copii.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *